DTU-søgemaskine topper Google

Sjældne sygdomme er svære at diagnosticere. Nu har lægerne fået hjælp fra en skræddersyet søgemaskine, der fungerer dobbelt så godt som de bedste på markedet.

Symptomerne hos en patient peger i øst og vest – hvad gør lægen så? I gamle dage, tog man lægehåndbogen ned fra reolen – i dag vil lægen typisk kaste sig ud i en søgning på Google eller PubMed (database med videnskabelige artikler).

Nogle gange er der bingo, men ofte er det vanskeligt at finde information om meget sjældne sygdomme. Oplysningerne ligger på nettet, men de søgemaskiner, som vi normalt benytter, fanger primært de populæreste sites. Det udfordrer lægerne, når en sjælden diagnose er i spil.

Det kom Ole Winther for øre, og da han er ekspert i statistik og udvikling af intelligente algoritmer, gav han sig til at spekulere i udvikling af et brugervenligt værktøj. Designet til at  hjælpe lægerne med at finde nålen i høstakken.

Det tog Ole Winther og hans studerende to år at lave søgemaskinen FindZebra. I dag, hvor FindZebra har været frit tilgængelig i mere end to år, har den givet brugere over hele verden millioner af mulige diagnoser.   

Maskinen skal tænke som et menneske

”Det handler helt grundlæggende om at tage en søgestreng lavet af et menneske og oversætte den til noget, som maskinen kan forstå,” forklarer Dan Svenstrup, der er ph.d.-studerende på projektet på DTU Compute. Han arbejder med at konstruere intelligente algoritmer, der gør os bedre til at søge på nettet.

Det er jo det samme Google forsøger, men vores mest populære søgemaskine fungerer på andre vilkår end dem, lægerne har behov for. Google tager søgeordene og finder ud af,  hvor de forekommer i artikler på nettet. Sider med mange forekomster af søgeordene og som bliver linket til fra mange andre sider, kommer højt op i en Google søgning.

”Søgemaskinerne skanner det, der står i søgestrengen. Men når du søger efter usædvanlige diagnoser, findes de jo sjældent på de mest populære sider. Og de sider, vi er interesseret i, er selvsagt ikke de mest besøgte eller nogen, der er linket meget til. Derfor kan en nok så intelligent søgestreng på Google fuldstændig overse de sider, der præcis beskriver en sjælden diagnose,” forklarer Dan Svenstrup.

Søger man fx på pain in stomach, skal maskinen vide, at det er mavepine som symptom, der menes. Og den skal give samme resultat, hvis man søger på abdominal pain.

”Med FindZebra har vi lavet en søgemaskine, der kan oversætte den viden, som eksperter har lagt ind i relevante databaser. Vi har brugt en masse statistiske metoder til at finde en passende model, der passer netop til lægernes behov,” forklarer Dan Svenstrup.

Fordi søgefunktionen ikke er møntet på det brede publikum, men udelukkende beregnet til diagnoser, har det været muligt at skræddersy den meget nøjagtigt. Og det har givet udviklerne frihed til at implementere ret avancerede søgesystemer.

På et kvart sekund gennemkigger FindZebra 13 udvalgte databaser, der tilsammen indeholder 35.000 artikler. Valget af databaser er naturligvis gjort i tæt samarbejde med læger.

Enorme ressourcer at spare

Nogle patienter kan selv finde ud af at bruge søgemaskinen. Det gjaldt fx Robert fra England, der efterfølgende skrev til Ole Winther:

I've seen endless consultants who have all been at a complete loss as to what I have. I've been diagnosed with Bronchiectasis, Youngs syndrome, and cystic fibrosis, but were all proved negative. Then I saw your site in the Guardian and tried it and after tweaking the symptoms it came up with mastocytosis, which has since been confirmed. I am now on the right treatment and feeling a thousand times better.

Thank you, without your site I would still be lost.

”Det er tilfælde som dette, der driver os til at udvikle og udbrede kendskabet til FindZebra. Havde lægerne fra starten haft adgang til ordentlige søgeværktøjer, ville det have gjort en kæmpe forskel,” fortæller Dan Svenstrup.

Det er let at forstå, at en korrekt diagnose øger livskvaliteten for den pågældende patient og sparer sundhedsvæsnet for massive udgifter.

Og det handler om rigtig mange tilfælde. Lige nu anslår man, at der går 10 mio. europæere rundt med en belastende lidelse, som læger kæmper med at finde årsagen til. For 25 % af patienterne går der mere end fem år, før de er udredt ordentligt. For nogle sker det aldrig.

For at sikre optimalt udbytte af søgemaskinen arbejder forskerne bag FindZebra tæt sammen med bl.a. Rigshospitalet og Harvard Medical School i USA.

Pludselig blev det business

I starten, da Ole Winther og kollegerne på DTU for alvor begyndte at udvikle søgefunktionen, var det udelukkende tænkt som en akademisk øvelse.

Det startede med, at to specialestuderende udviklede FindZebra, version 1, og den fik enormt meget opmærksomhed i medierne. For Ole Winther, der brænder for at bringe forskningen ud af laboratoriet til brug blandt borgerne, var det et incitament til at gå videre med arbejdet.

”Projektet blev fanget af den kommercielle interesse. Ole syntes det var sjovt og begyndte at se muligheder for udvikling af ideen,” fortæller Dan Svenstrup.

Han havde selv lavet speciale på DTU Compute og var blevet ansat i Danske Bank – men han savnede den akademiske verden. Så ringede han til sin gamle vejleder, Ole Winther.

”Jeg fik lov til at komme tilbage og arbejde videre med søgemaskinen, der skulle laves bedre og hurtigere. Folk vil ikke sidde og vente 5 sekunder på et resultat – nu er der under ¼,” fortæller Dan Svenstrup.

Imens han knoklede med algoritmerne, forsøgte Ole Winther at få de juridiske og forretningsmæssige detaljer på plads. Det brugte han rigtig meget tid på.

Redning fra Copenhagen Spin-outs

Ole Winther havde hverken træningen eller krudtet til at forfølge potentielle forretningsforbindelser. Han førte lange dialoger med dem og havde endda en kontrakt liggende, som han ikke kunne overskue konsekvenserne af at skrive under. Derfor kontaktede han Copenhagen Spin-outs (CSO), der blev en helt afgørende sparringspartner i forløbet, der fulgte.

I samme periode fik han selv en henvendelse fra Mads Emil Matthiesen, der havde fulgt projektet via netværk og i pressen – en ung iværksætter med lyst til flere udfordringer.

”Jeg syntes FindZebra var spændende og ville godt bruge lidt tid på det,” fortæller Mads Emil Matthiesen, der præcis havde de kvalifikationer som Ole Winther manglede som forsker: erfaring med forretningsudvikling.

Sammen med CSO gik Mads Emil Matthiesen i gang med at lave en forretningsplan.

”Medicinalfirmaerne er meget interesserede i FindZebra, men endnu holder vi en armslængde til dem. Det går rigtig godt, og vi er i gang med de tidlige spadestik med etablering af et advisory board af læger, så vi hele tiden sikrer os, at vi arbejder i den rigtige retning,” siger Mads Emil Matthiesen.

Vi vil vækste for at gøre en forskel

”Søgemaskinen virker, så langt så godt. Men forretningsmæssigt er der helt klart noget uforløst potentiale - vi kunne jo godt tænke os meget mere trafik,” siger Mads Emil Matthiesen.

Selvom produktet er dobbelt så godt som Google til at foreslå sjældne diagnoser, kan læger være svære at overbevise. Som gruppe er det ikke de nemmeste brugere at få fat i.

”Vi kan gøre FindZebra mere intuitiv med forholdsvis enkle rettelser. Ved at kigge lægerne over skulderen, kan vi få input til vigtige designændringer, som vi aldrig ville finde selv. Vi skal forstå vores brugere endnu bedre” siger Mads Emil Matthiesen og peger på ny finansiering som det næste naturlige trin i processen.

”Gennem sponsorater kan et skarpt udviklerteam implementere forbedringer, som giver mere trafik og i løbet af næste år bringe FindZebra et stort skridt videre, der vil åbne dørene for yderligere finansiering,” lover Mads Emil Matthiesen.

Til en start er målet at forbedre tilværelsen for mennesker med sjældne sygdomme. Big business kommer senere…

Om FindZebra

Fejler du noget sjældent? Test det her www.findzebra.com

Når du hører gallop, kommer du til at tænke på en hest, ikke en zebra. Men læger støder ind imellem på sjældne sygdomme, Zebraer. Således fik søgemaskinen sit navn.

Patentansøgning i international fase (ikke publiceret endnu)

Økonomisk støtte: Copenhagen Spin-Outs 

Samarbejdspartnere

  • Rigshospitalet
  • Harvard Medical School i USA

Stiftere af Firmaet

Blå bog Dan Svenstrup, 37 år

2014-17: Ph.d studerende på DTU Compute

2013-14: Forskningsassistent på DTU Compute

2013-14: Forskellige projekter inden for statistisk og kunstig intelligens

2009-13: Senior analytiker i Danske Bank Markets

2009: Kandidat i Anvendt Matematik

Dan Svenstrup har sin daglige gang på DTU, hvor han arbejder med matematiske sprogmodeller. Når han ikke begraver sig i algoritmer, trækker han i vandre- eller løbetøjet og dyrker masser af sport.  Han har i de sidste par år interesseret sig meget for start-up miljøet i Danmark, hvor han har været involveret i flere forskellige projekter. Om 5 år arbejder han stadigvæk med avancerede matematiske modeller, enten i sit eget firma eller i en anden nystartet virksomhed – håber han.

Blå bog Mads Emil Matthiesen, 28 år

2010-11: R&D-studentermedhjælper. Coloplast

2011-12: Forskningsassistent, Harvard Medical School

2012: Civilingeniør i Medicin & Teknologi, DTU

2013-14: Management konsulent, The Boston Consulting Group

2009-: Stifter, CathVision ApS

Mads Emil Matthiesen har været bidt af iværksætteri, siden han deltog i Stanford Entrepreneurship Week i 2009. Han bor i et bofællesskab for iværksættere, Nest, og er daglig leder af Catvision, som er et andet start-up. Tidligere løb han på eliteplan, men knæet holdt ikke til belastningen, så i dag bruger han al sin energi på forretningerne.

Spin-outs

24.06.2015 DTU-søgemaskine topper Google 23.06.2015 DET ER PURE PLASTIC 23.06.2015 Få nyt (laser)lys i øjnene 17.03.2015 Effektiv, billig og kompakt filtrering 24.09.2014 Intelligent indsprøjtning skaber ny virksomhed
Se alle Spin-outs historierne