Intelligent indsprøjtning skaber ny virksomhed

En enkel og intelligent modifikation af de sprøjter, som millioner af mennesker benytter til at tage deres medicin, er grundlaget for et nystartet medtech-virksomhed. Medilet er den første virksomhed, som er spundet ud af ”Bioneer: FARMA” – et succesfuldt samarbejde mellem Bioneer og Københavns Universitet.

Det startede som et rådgivningsforløb, men endte som en investering for den garvede biotek-entreprenør Jan Quistgaard. Han havde i gennem et år været mentor for Copenhagen Spin-Outs, og det var i den sammenhæng, at han blev interesseret i opfindelsen.

Den dobbelt-kamrede Dualet-sprøjte er opfundet og udviklet af lektor Daniel Bar-Shalom. De to kamre giver mulighed for eksempelvis at blande et frysetørret medicinstof med en leveringsvæske umiddelbart inden sprøjten skal anvendes. Det betyder, at medicinen ikke behøver at lægge på køl. Kammeret med medicin monteres inden brug, og kan derfor leveres klar til brug, og uden at patienten selv skal dosere medicinen.

”Jeg blev interesseret i at investere i Dualet-sprøjten, fordi den har et stort markedspotentiale uden nævneværdige konkurrenter. Men bestemt også fordi, at det er et instrument og ikke et biofarmaceutisk produkt, og derfor kan komme hurtigere ud på markedet. Det er en stor værdi i sig selv,” forklarer Jan Quistgaard.

Som direktør for den nye virksomhed Medilet skal Jan Quistgaard nu ud og sælge Dualet-sprøjten videre, og der er allerede flere interesserede kunder til produktet.

Første spin-out virksomhed fra et etableret samarbejde

Medilet er den første virksomhed, som er opstået på baggrund af Bioneer: FARMA, et samarbejde som har kørt siden 2007 mellem Københavns Universitet og GTS-instituttet Bioneer. Dualet-sprøjtens opfinder Daniel Bar-Shalom deler sin tid mellem de to institutioner, der ligeledes deler de intellektuelle rettigheder til den teknologi, som samarbejdet kaster af sig.

Når det denne gang er en ny virksomhed, som er vokset ud af samarbejdet, så skyldes det ikke nogen ændret tilgang eller strategi. Det forklarer direktøren for Bioneer, Poul Andersson:

”Det er markedet, der i sidste ende styrer, hvad der bliver resultatet af en kommercialiseringsproces. Da det oftest er meget specialiserede biovidenskabelige teknologier, som vi arbejder med, så vil det typisk være en licensaftale, som er resultatet. Men med Dualet-sprøjten er der jo i meget højere grad tale om et produkt, som skal markedsføres. Det er ikke vores kerneforretning, og derfor gav det mening at sælge, da Jan gav sin interesse til kende.”

Opfindelsens holdbarhed skulle sikres

Inden salget af Dualet-sprøjten til Medilet kunne blive en realitet, endte der med at gå over et års arbejde. Blandt andet har det været nødvendigt med en tilpasning af både prototyperne og intellektuelle rettigheder. I det arbejde er kommercialiseringseksperterne fra Bioneer: FARMA blevet suppleret af specialister fra Copenhagen Spin-Outs under Tech Trans Kontoret på Københavns Universitet. Blandt dem er technology scout Bo Stenhuus, der også sidder i styregruppen for Bioneer: FARMA. Han fortæller:

”Det var vigtigt at få rettighederne omkring teknologien på plads inden salget til Medilet, og samtidig skulle der være ’freedom to operate’ for firmaet på forskellige markeder. Efter et rigtig godt samarbejde er det faldet på plads, og Dualet-sprøjten er klar til næste stadie i kommercialiseringsprocessen, som blandt vil omfatte en CE-godkendelse.”

Et andet afgørende element, som skulle falde, var sikkerhed omkring opfindelsens levedygtighed. Små nystartede virksomheder kan være sårbare, og det skulle der tages højde for, forklarer Paul Andersson.

”Udover at finansieringen af salget selvfølgelig skulle falde på plads, så var det også afgørende at sikre, at opfindelsens skæbne ikke var uløseligt bundet til virksomheden. Når det er sagt, så har vi fuld tiltro til, at Jan Quistgaard med sin ekspertise og erfaring på området er den rigtige person til at omdanne Dualet-sprøjten til en kommerciel succes.”

Seneste resultat af et frugtbart samarbejde

Med etableringen af Medilet slår kommercialiseringsspecialisterne fra Bioneer:FARMA og Copenhagen Spin-Outs en knude på en proces, som alle involverede påpeger, har været kendetegnet af godt og konstruktivt samarbejde.

Sven Frøkjær, Prodekan for Erhvervssamarbejde på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, fortæller:

”Det er et glimrende udfald og det glæder mig, at vores samarbejde med Bioneer kaster den slags resultater af sig. Det er et godt eksempel, hvor frugtbart det er at have partnerskaber med faste rammer, når man skal arbejde med kommercialisering af forskning. Det giver et stærkt udgangspunkt for at løfte i fælleskab, og det er afgørende for at nå i mål.”

Det seneste resultat i rækken for samarbejdet mellem Københavns Universitet og Bioneer bliver dog bestemt ikke det sidste. Poul Andersson fortæller, at Bioneer: FARMA har haft en støt stigende aktivitetskurve siden sin etablering i 2007, som ikke ser ud til at knække inden for den nærmeste fremtid.

”Igennem de sidste syv år har vi hjulpet 61 virksomheder, hvoraf 41 har været små- og mellemstore virksomheder. Udover kommercialiseringsarbejdet har vi også bidraget til at etablere EU-samarbejder og hjulpet med en betydelig insourcing af engelsk teknologi til det danske marked. Bioneer: FARMA har været et meget succesfuldt samarbejde, og det forudser jeg forsætter mange år ud i fremtiden,” siger Poul Andersson.

BIONEER:FARMA

-          Kommercialiseringssamarbejde med Københavns Universitet og Bioneer.

-          Etableret i 2007 og arbejder med alt fra udviklingsarbejde til analyse til rådgivning.

-          Placeret på Institut for Farmaci på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, og bruger ofte instituttets forskere som underleverandører i en rådgivningsproces.

-          Har indtil videre samarbejdet med 62 virksomheder

  • 42 danske virksomheder (33 SMV og 9 store)
  • 20 udenlandske virksomheder (8 SMV og 12 store)

 

BIONEER:FARMA

-          Kommercialiseringssamarbejde med Københavns Universitet og Bioneer.

-          Etableret i 2007 og arbejder med alt fra udviklingsarbejde til analyse til rådgivning.

-          Placeret på Institut for Farmaci på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, og bruger ofte instituttets forskere som underleverandører i en rådgivningsproces.

-          Har indtil videre samarbejdet med 62 virksomheder

  • 42 danske virksomheder (33 SMV og 9 store)
  • 20 udenlandske virksomheder (8 SMV og 12 store)

 

Spin-outs

24.06.2015 DTU-søgemaskine topper Google 23.06.2015 DET ER PURE PLASTIC 23.06.2015 Få nyt (laser)lys i øjnene 17.03.2015 Effektiv, billig og kompakt filtrering 24.09.2014 Intelligent indsprøjtning skaber ny virksomhed
Se alle Spin-outs historierne